Jdi na obsah Jdi na menu
 


1.FHT 19.11.2022

21. 11. 2022

Dne 19.11.2022 proběhl první turnaj sezóny 2022-2023 - Frýdlant hockey tour FHT.

V letošního ročníku FHT se zúčastnily čtyři týmy. Frýdlantské týmy Old boys a Panda a liberecké týmy Volant a Panteři.

Letošní ročník začal nepříjemností s pravidly.  

Turnaj je určen, dle pravidel ředitele turnaje Pavla R (kapitána Pandy), pro hráče s věkem 35+ a kteří jsou bez registrace v hokejových soutěžích alespoň dva roky. 

Pravidla mají jednu výjimku a to pro jednoho hráče s věkem minimálně 30 let+ a  bez registrace v hokejových soutěžích minimálně dva roky.

Jako kapitán jsem měl problémy s obsazením obrany (nevím čím to je, ale tým Panterů je složen z 80-ti % z útočníků a nikdo nechce bránit !). Uplatnil jsem tedy výjimku a do týmu nominoval dlouholetého Pantera Martina B. (32 let), který je výborný obránce a již přes 2 roky po registraci v krajské soutěži. Navíc s námi už mnoho let chodí na tréninky jak do Liberce, tak do Frýdlantu, takže jsem nepředpokládal problémy. Podmínky pravidel jsme tedy splňovali a výjimky již v minulosti využívaly všechny ostatní týmy.

Přesto jsem jako kapitán Panterů oslovil ostatní kapitány s informací o využití výjimky. Souhlas vyjádřili kapitáni Pandy Pavel R. i Volantů Radim B.. Kapitánovi Old boys Pavlovi N. jsem chtěl volat až pár dní před turnajem z důvodu nejasnosti předání kapitánské pásky (z důvodu zaneprázdněnosti Pavla N) jinému členu týmu (navržený Láďa Z. kapitánskou pásku však odmítl). 

Tři dny před turnajem však bohužel došlo ze strany Pandy k přehodnocení situace. Volal kapitán Pandy Pavel R., že hráči Pandy přišli s prohlášením, že pokud nastoupí Martin B, za Pantery, nebudou hrát. Důvodem byl jeho nízký věk (32) a vyšší úroveň (za Volanty přitom hraje bývalý reprezentant Honza Holub) s tím, že odmítli uznat výjimku z pravidel.

Volal jsem tedy kapitánu Old boys Pavlovi N., který předtím mluvil s kapitánem Pandy Pavlem R. a ten se postavil za rozhodnutí Pandy.

Jelikož nedošlo k porušení pravidel, dohodli se kapitáni na toleranci nástupu hráče Panterů Martina B na turnaj   (a to navíc Martin B. nastoupil jen ve dvou zápasech. Nastoupil v prvním zápase a v polovině druhého muel odjet z časových důvodů).

Jako kapitán Panterů jsem vyvolal schůzku kapitánů, kteří zasednou po turnaji s návrhy a udělají rozhodnutí. Po turnaji se kapitáni skutečně sešli a probrali situaci. Závěr byl ten, že stávající ředitel turnaje Pavel R složil funkci (je příliš náročná na jednání a čas). Old boys navrhl zrušení výjimky a odstranění z pravidel. Hlasovalo se. Pro zrušení hlasovali kapitáni Volantů, Old Boys a Pandy. Proti byl kapitán Panterů. Novým ředitelem turnaje byl zvolen kapitán Old boys (Roman Čunda).

K vlastnímu turnaji

Po peripetiích s pravidly nám v den turnaje nepřálo ani štěstí. Klíčový útočník Panterů Honza B. dostal večer před turnajem těžkou rýmu s kašlem a musel svojí premiéru u Panterů znovu odložit. Proto bylo nutno angažovat narychlo zástup v Milanovi H., který výzvu přijal a odvedl na beku skvělý výkon. Náš nejlepší bek Martin B. (ten sporný z výše uvedeného) byl limitovaný časem a musel odejit nejpozději v 17,40 h z turnaje. Dokonce jsme podezírali pořadatele, že naschvál program brzdil, takže při druhém zápasu už byl skluz 20 minut a tím byl čas účinku Martina ještě zkrácen. 

V prvním zápase nastoupili Panteři proti Pandě. Začali jsme dobře, Panda nezachytila náš nástup a po první půli jsme vedli 1:0. Skóroval Jirka S. V druhé půli však Panda nastoupila s důrazným tlakem a jedním doraženým gólem přes brankáře a jedním únikem, Panda otočila výsledek na 1:2. Zvýšili jsme tlak a podařilo se nám srovnat na 2:2. Skóroval Honza M. z teče před brankářem. Hra ze strany Panterů se pak stala vyloženým koncertem pro diváky. Bavili se a tvořili mexické vlny v nadupaném hledišti. Tlak se zúročil a my přidali 3.branku na 3:2. Skóroval Honza S. Hráli jsme prostě skvěle a protože se soupeř jen chabě bránil, zapomněli jsme, v návalu eufórie, na hráče Pandy schovaného za obranou. Ten dojel vyhozený kotouč obránce Pandy, ujel do samostatného nájezdu a skóroval. Inkasovali jsme těsně před koncem a tak stav skončil nerozhodně. Navíc se nám zranil klíčový útočník Honza M, který utrpěl zranění ve spodní části těla a pro další zápasy byl handikepován. Panteři-Panda 3:3

Ve druhém zápase  Volanti-Old boys 3:1

Ve třetím zápase Panteři nastoupili proti Old boys se zraněným útočníkem Honzou M a brzy prohrávali 0:2. Opět, jeden laciný gól po nepokrytí hráčů a druhý dotlačený odražený kotouč. Po první půli musel odejít bek Martin B., který pro tým odvedl skvělou práci. Děkujeme! Bylo nutné udělat změny. Honzu S. jsme poslali na 3. beka a Libor P. pokryl levé křídlo 2. útoku. Panteři se však s devíti hráči nepoložili, naopak. Po skvělé akci skóroval Milan H. a upravil skóre na 1:2. Po faulu a vyloučení našeho hráče za podrážení, to s námi však nevypadalo dobře. Ve vlastním oslabení se nám však podařilo vyhodit puk, Jirka S. elegantně ujel a zkorigoval stav na závěrečný výsledek 2:2. Old boys-Panteři 2:2

Čtvrtý zápas ovládli Pandy. Volant se držel celou polovinu zápasu skvěle a výsledek po první půli byl 1:2. Druhou půli ale Volanti polevily a nechali si nasázet zbytečné góly. Konečný výsledek. Panda-Volant  6:2

Pátý zápas nastoupili Panteři proti Volantům. Byli jsme bez Martina B, nejlepšího beka a tak jsme potřebovali nahradit chybějícího hráče. Podařilo se kontaktovat Tomáše E., který na poslední zápas přijel. Vzhledem k rovnosti bodů jsme potřebovali vyhrát. Ale začali jsme  stejně, jako s Old boys. Po pěti minutách stav 0:2! První gól z rohu, nulového úhlu, spíš střela z nouze, spadla brankáři na rameno a sklouzla do brány. U druhého gólu jsme nepokryli hráče a dva hráči jeli sami na brankáře a s přehledem skórovali. Na druhou půli bylo nutné udělat změny. Honza S. se posunul z obrany do útoku a Vašek N. z útoku do obrany. Byla to dobrá volba. Panteři po změně zapnuli turbo a v podstatě odehráli 80% času ve třetině soupeře. Jedna akce stíhala druhou. Milan H. krásnou přihrávkou našel Jirku S. před bránou a ten měl před sebou prázdnou bránu. Celá střídačka měla již ruce nad hlavou, ale Jirka minul!!! Po buly však Tomáš U. skóroval přímo z kruhů. 1:2. Volanti hrály převážně hru na breaky, které reprezentant Honza Holub precizně a nebezpečně rozdával všem až na útočnou modrou. Z jednoho takového breaku Volanti znovu skórovaly a stav se měnil na 1:3. S Pantery to nevypadalo dobře.  Nezbylo nám, než zatopit pod kotlem a nastartovat brankostroj. Při dalším útoku Tomáš E. přihrál zpoza brány před bránu, přímo na čepel Honzovi S. a ten s přehledem skóroval! Nádhera. 2:3.  Po pár minutách prokličkoval Honza S. celou obranou soupeře, ale trefil jen brankáře Edu, který puk vyrazil před sebe. Odražený puk se však znovu dostal k Honzovi S., který obkroužil branku a zasunul zezadu do sítě! Bravo 3:3! Panteři pokračovali v tlaku a ač se jim příliš střelecky nedařilo a několik vyložených šancí nevyužili a proto se jim nepodařilo tlak zužitkovat a tím upravit skóre ve svůj prospěch. Volant-Panteři  3:3

Šestý zápas. Před posledním zápasem měly 3 týmy 3 body a čtvrtý tým-Old boys, bod jediný . Old boys tedy musel vyhrát. Po vyhroceném a emočním zápase, kde poslední minuty zápasu Panda strávila ve třetině Old boys a došlo i k osobním atakům a tím k vícenásobnému vyloučení na obou stranách, nakonec Old boys zdolali Pandu. Panda -Old boys  2:3   

Všechny týmy tedy v turnaji dosáhly 3 bodů a rozhodování o celkovém pořadí proběhlo dle počtu vstřelených branek.

Celkové pořadí po prvním turnaji.

Pořadí          body        skóre

1. Panda        3b           11:9

2. Volant         3b            9:10

3.Panteři         3b            8:8

4.Old boys      3b            6:7