Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. turnaj FHT 4.místo

28. 1. 2024

V sobotu 27.1.2024 sehráli PANTEŘI 3.turnaj série FHT letošní sezóny.

Už v počátku měli Panteři problémy s vytvořením hvězdného týmu. Přesto, že tým Panterů má 25 hráčů, z nichž jen jeden nesplňuje věkové parametry 35+ (Martin Bystřický, kterého se ostatní týmy tak bojí, že kvůli němu musely upravit pravidla turnaje a zrušit výjimku pro jednoho hráče v týmu tak, aby nemohl nastoupit), je stále problém sestavit tým z výběru o deseti hráčích.

Většinou se k reprezentaci Panterů na turnaj přihlásí tak 7-8 hráčů, jejichž sestava se časem mění pro zranění, či nenadálé změny.  Základem jsou vždy hráči, kteří pochopili cíl Panterů, se ctí reprezentovat. Jsou to Lukáš Urban, Tomáš Urban, Filip Kousal, Vašek Šlajs, Míra Stodola a Honza Svoboda. 

V letošním ročníku se podařilo postavit "hvězdný" tým Panterů pouze na druhý turnaj, ale tato sestava hvězd bohužel neměla štěstí ve hře, neklapla chemie, nebo nebyla sehraná a neodvedla tak požadovaná očekávání. Nakonec skončila na turnaji na 4.místě. 

Sestava na první a třetí turnaj se tak musela lepit na poslední chvíli a presto že se podařilo angažovat jednoho, dva hráče ze spřátelených týmů, nakonec chyběli lidi a muselo se sáhnout do rezerv. Do týmu byl povolán důchodce na odpočinku Libor Potocký a potencionální důchodce Jirka Bednář. Oba srdcaři, kteří nechtěli nechat Pantery na holičkách v kritických chvílích a přes pokročilý věk nastoupili bránit čest Panterů. 

Podobné to bylo se soupiskou na třetí turnaj. Přihlášení byli Dodo, Filip, TUrban, LUrban, HonzaS, Máca, Bury a Návěs. 8 hráčů bylo málo a tak Tomáš Urban přesvědčil Tomáše Erlebacha a na čtvrtečním tréninku se nám podařilo přemluvit i Míru Stodolu, který musel s dětmi na zápas do Chomutova. Míra s sebou hodil a z Chomutova to stihl tak, aby mohl na turnaj. Tak sláva! Tým byl kompletní! 

V sobotu ráno však volal Dodo, že se mu obnovilo zranění ve spodní části těla a turnaj nedá. Následně volal Máca, že po včerejších závodech na běžkách to asi fyzicky nedá. Pár hodin před turnajem byl tým v osmi. Nezbylo něž povolat Jirku Bednáře, který se stejně už dva nehnul od telefonu a čekal na pozvánku :-).  Jirka je jeden ze srdcařů Panterů, hráč, který je kdykoliv připraven hájit čest týmu a to bez keců i na poslední chvíli, kdy by řada dalších dělala fóry. Druhým doplněným byl Libor Potocký. Tým byl kompletní, ale problém byl v tom, že neměl žádného obránce. Jediným, kdo měl nějaké zkušenosti v obraně, byl Lukáš Urban. Právě proto jsme postavili tým ofenzivně  a vše vsadili na jedinou kartu-útok. Strategie byla postavit dynamický a úderný útok s laickou obranou a tak dát soupeři více gólů, než od soupeře dostaneme! Do prvního útoku tak byli nominováni Filip Kousal, Mirek Stodola a Honza Svoboda. Do druhého útoku pak Tomáš Urban, Tomáš Erlebach a Márek Bureš. Do obrany zbyli Jirka Bednář, Lukáš Urban, Petr Návěsník a Libor Potocký. 

V prvním zápase nastoupila Panda proti Old boys. Pozitivní bylo, že se do Frýdlantu a Old boys vrátil Čunda, který převzal otěže vedení týmu na turnaji. A postavil opravdu silný, zkušený tým, z bývalých hokejistů. Panda však Old boys zaskočila dvěma rychlými góly hned na začátku a tento nepříznivý stav do konce zápasu nedokázali už Old boys zkorigovat. Jedním gólem sice vzbudili naději na vyrovnání, ale Panda v závěru přidala třetí gól a tak konečný výsledek zápasu Panda-Old boys 3:1.

Ve druhém zápase hráli Panteři proti Volantům, kteří znovu posílili. V základu opět nastoupil bývalý extraligový hráč Bílých tygrů Liberec Honza Holub a nově i Zídek, z týmu libereckých Hroznů. Paradoxem bylo, že jsme Zíďu ve čtvrtek na tréninku přemlouvali, aby nastoupil za nás a on odmítl s tím, že má zápas v Turnově. Panteři se však hvězd nezalekli a začali dobře. Po přihrávce Erliče, pohotovou střelou otevřel skóre Tomáš Urban a vedli jsme Panteři- Volanti 1:0. Hlavním úkolem bylo ubránit útoky dvou v úvodu zmíněných hráčů Volantů, kteří byli před brankou nejnebezpečnější. Důsledným vracením útočníků a tvrdou obranou se dařilo vcelku eliminovat výpady Zíďi, ale nakonec se mu přeci jen podařilo po odrazu puku od brusle obránce zachytit puk a zleva bekendem k pravé tyči srovnat stav na Panteři-Volant 1:1. Bojovalo se o každý metr plochy a útoky se přelévaly ze strany na stranu. Při souboji u mantinelu Irouš zvedl Liborovi hokejku vysoko nad hlavu a po dotyku s přilbou, šel Libor na trestnou za vysokou hůl. Oslabení jsme ubránili. Dalším tlakem před soupeřovou brankou nabil Míra mezi kruhy Honzovi Svobodovi a ten golfákem prostřelil Edu v bráně. Panteři-Volanti 2:1. Volanti znervózněli a vypustili Holuba. Ten se vysunul dopředu a střelu od modré tečoval za Vaškova záda. Panteři-Volant 2:2. Do druhé půle jsme šli s nerozhodným výsledkem a vše začalo znova. Ve druhé půli opět boj o každý metr. Ovšem podcenili jsme ambice Honzy Holuba, který vědom si své hokejové vyzrálosti v předchozích zápasech spíš tvořil hru, než skóroval. Tentokrát překvapil bombou z kruhů, kterou Vaškovi šikovně zastínil protihráč před bránou a stav se měnil na Panteři-Volant 2:3. Dvě a půl minuty před koncem zápasu byl vyloučen právě Holub. Měli jsme minutu přesilovky a uvažovali o stažení brankáře. Nakonec jsme Vaška v bráně ponechali s tím, že na výzvu bránu opustí. Celý čas jsme strávili v útočné třetině a jedna rána stíhala druhou. Bomba Honzy S. skončila na tyči a Erličovu citovku zastavilo břevno! Přerušení hry 15 vteřin před návratem Holuba, z trestné lavice jsme stáhli brankáře a tlačili na bránu soupeře v šesti. Soupeř vyhodil na zakázané uvolnění, ale hráč se vydal stíhat puk a tak musel i obránce zrychlit a puk zachytit. Došlo k souboji u mantinelu za brankou, z kterého náhle vylétl puk před bránu, odrazil se od brusle obránce přímo na hůl Holuba, který skóroval do prázdné a uzavřel skóre na konečných Panteři-Volanti 2:4. Vítězství Volantů hatrickem Holuba a jednou brankou Zíďi svědčí o síle a bojovnosti týmu Panterů v prvním zápase!

Ve třetím zápase Panteři vyzvali Old boys a tento zápas se nám fakt nepovedl. Hráči Old boys byli po prohře s Pandou velice namotivovaní, hráli hodně tvrdě, ale technicky výborně. Old boys začali zhurta a ve třetí minutě už byl stav Panteři-Old boys 0:2Naše útoky ztroskotávali na pevné obraně soupeře a útočníci měli problém se dostat do kombinace. Střely tedy byly vysílány od modré, nanejvýš z kruhů, což brankář v pohodě pokryl. Panteři sice vyrovnali síly na ledě, ale pak v poslední vteřině první půle, po střele od modré, která zasáhla kraj hokejky bránícího hráče, puk změnil směr a zapadl do brány nad lapačkou Vaška v bráně. Protože gól padl se sirénou, Panteři rozporovali gól po siréně, ale rozhodčí, které tvořili většinou mladší hráči Frýdlantu, které trénuje Závěta, se báli protest uznat, gól platil!. Panteři-Old boys 0:3. Tvrdost a rychlost rozdílových hráčů soupeře ve druhé půli postupně vyvolávalo odpovídající reakce Panterů, takže docházelo k osobním soubojům a jak jinak, než k následnému oslabení vyloučením výhradně hráče z týmu Panterů. Nervozita u Panterů pramenila hlavně z trestů za sporné fauly. Rameno Honzy S na hráče v útoku bylo klasifikováno jako faul, ale rameno na Petra N. u hrazení už ne. Při souboji za brankou Libor P. zavřel projíždějícího Láďu Závětu u mantinelu a ten demonstrativně zvedl ruce nad hlavu a fotbalovou šipkou nafilmoval pád. Rozhodčí po konzultaci se Závětou usoudili, že jde o faul a Libor putoval na trestnou za držení. Tým Old boys početní výhodu využil a zvýšil vedení na Panteři-Old boys 0:4. Panteři byli v rozkladu a soupeř si vytvořil v naší obranné třetině střelnici. Po jedné střele a následné teči se stav měnil na Panteři-Old boys 0:5. V dalším útoku, po několikerém odrazu skončil puk pod betonem Vaška na brankové čáře. Přesto, že nejbližší hráč Old boys uznal, že gól nepadl, rozhodčí se dohodli (se Závětou :-)), že gól platí. Stav Panteři-Old boys 0:6. Libor protestoval u rozhodčích a přidal se i Lukáš Urban, který se jal hájit čest Panterů u rozhodčích též a dostal velký trest 1+1 minuty! Gól platil verdiktem rozhodčích. Při dalším útoku už nasraný Libor sundal pronikajícího Láďu Závětu za modrou a přisedl k Lukášovi na trestnou. Old boys převahu 5 na 3 využili a uzavřeli skóre na Panteři-Old boys 0:7.  

Čtvrtý zápas odehrála Panda s Volanty. Volanti po výhře nad Pantery byli na koni a přesto, že Panda tlačila, brzy vedli. Panda-Volanti 0:1. Po vlnových útocích Volanti Pandu rozebrali a zvýšili postupně vedení o dvě branky na Panda-Volanti 0:2 a 0:3. Před koncem zápasu došlo k výhradám hráče Volantů k verdiktu rozhodčích, za což dostal hráč malý trest. Neustával však v řečnění a tak kapitán Volantů přijel do klubka diskutujících rozhodčích s hráček a řekl svému spoluhráči z obavy zvýšeného trestu "Drž už hubu". Rozhozený rozhodčí však vzal výzvu na sebe a Radima vyloučil malým trestem za nesportovní chování. Při přesilové hře 5 na 3 Panda snížila na stav Panda-Volanti 1:3. Volanti však neponechali nic náhodě a v závěru ještě jednou skórovali a upravili konečný stav na Panda-Volanti 1:4. 

V pátém zápase nastoupili Panteři proto Pandě a po nezdařeném výkonu v předchozím zápase bylo ctí každého Pantera v týmu, vydat ze sebe poslední zbytky sil a vůle pro to, abychom Pandu porazili. Před nástupem jsme udělali změnu v sestavě, když Mára Bureš přešel do útoku k Filipovi Kousalovi a Mirkovi Stodolovi, Honza Svoboda pak do útoku k Tomášům Erličovi a Urbanovi.  Změna se vyplatila. První půle byla velmi vyrovnaná a nepřinesla změnu ve stavu. Panteři-Panda 0:0. Ve druhé půli, při tlaku Panterů v útočné třetině, došlo k úniku soupeře po křídle, ale obránce narušil útok Pandy na červené čáře, využil ztráty puku a přihrával do jízdy na Máru, který číhal před modrou čarou. Mára kličkou objel obránce a zasunul brankáři mezi nohy. Panteři-Panda 1:0. Panda vše vrhla do útoku a dost tlačila. Vyznamenal se Vašek v bráně, který zlikvidoval většinu šancí soupeře. Taktika soupeře stále stejná, rozehrávka zpoza branky před bránu. Ta vyšla Pandě až 3 minuty před koncem, kdy po střele z kruhů, odrazu od betonu brankáře a na dvakrát doražený puk do branky. Panteři-Panda 1:1. Panteři bojovali jako lvi a minutu před koncem pronikl do třetiny Filip Kousal a nádhernou střelou zápěstím vymetl levý horní roh branky. Panteři-Panda 2:1. Výsledek Panteři ubránili a tak byl konečný.

Poslední zápas byl načasovaný správně. Volanti s Old boys se utkali o první místo v turnaji. Během hraného času však nedošlo ke vstřelení jediné branky a týmy se rozešli s remízou Volanti-Old boys  0:0. 

Výsledky 3.turnaje FHT

Pořadí Tým Body skóre
1. Volanti 4b 8:3
2. Old boys 3b 8:3
3. Panda 2b 5:7
4. Panteři 2b 4:12   (na počet vstřelených gólů)

Výsledky po 3.turnaji FHT

Pořadí Tým Body Skóre
1. Volanti 11 23:17
2. Old boys 7 17:24*
3. Panda 6 16:21
4. Panteři 5 19:28

* ) Old boys byl zpětně kontumován 1. turnaj FHT za neúčast 3x 0:5 při celkovém skóre 0:15